Γενικές Πληροφορίες για τα Ξύλινα Σπίτια

Προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς

Η αντοχή και συμπεριφορά του ξύλου σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι προβλέψιμες. Σε εργαστηριακές δοκιμές που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες όπως Αμερική, Αγγλία, Αυστρία κι άλλες, καθώς και έρευνες που έγιναν σε καμμένα σπίτια, έχει αποδειχθεί ότι το ξύλο είναι δύσκολο να αναφλεγεί, δηλαδή χρειάζεται πολύ μεγάλη εστία φωτιάς για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και με προϋπόθεση ότι υπάρχει αρκετό οξυγόνο για την καύση. Χωρίς την παρουσία πηγής φλογών ή κάποια παρατεταμένη προθέρμανση, το ξύλο δεν μπορεί να αναφλεγεί αυτόνομα παρά μόνον αν φθάσει θερμοκρασίες 450°C - 500°C, θερμοκρασία που ο χάλυβας χάνει το μεγαλύτερο μέρος από την αντοχή του. Το μπετόν με την επίδραση της θερμότητας χάνει την αντοχή του, αλλά και τα σίδερα μέσα του χάνουν την αντοχή τους, διαστέλλονται, ρηγματώνουν το μπετόν και στη συνέχεια συστέλλονται με αποτέλεσμα την δημιουργία κενών μεταξύ μπετού και σίδερου. Συνεπώς το αποτέλεσμα είναι η κατάρρευση ή η ακαταλληλότητα της κατασκευής για περαιτέρω χρήση. Όταν το ξύλο αναφλεγεί, καίγεται αργά με ταχύτητα απανθράκωσης 0,67 του χιλιοστού ανά λεπτό χωρίς να χάνει την αντοχή του απότομα και γρήγορα, όπως συμβαίνει με το χάλυβα, αλλά αργά σταδιακά ανάλογα με τη μείωση της διατομής του και καθώς είναι κακός αγωγός της θερμότητας, οι ξύλινες κατασκευές, δίπλα στις εστίες φωτιάς, παραμένουν αναλλοίωτες διατηρώντας τις αντοχές τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ξύλο με την αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνεται και η αντοχή του λόγω της μειώσεως της εσωτερικής υγρασίας του. Επίσης σημαντικό είναι ότι όταν εκλείψουν εξωτερικά πηγές υψηλής θερμοκρασίας η καύση αυτοπεριορίζεται. Ειδικές επαλείψεις του ξύλου με εμποτιστικά υλικά μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την αντοχή του στη φωτιά. Το συμπέρασμα είναι ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς, μία ξύλινη κατασκευή θα διατηρεί την αντοχή της ανάλογα με το πάχος του κάθε ξύλου που έχει παραμείνει άκαυτο, συνεπώς με μία λείανση των καμένων επιφανειών ή αντικατάσταση των καμμένων ξύλων, η κατοικία μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αντισεισμική Προστασία

Η επιλογή ξύλινων κατασκευών που κάνουν οι κατεξοχήν σεισμογενείς χώρες π.χ. Ιαπωνία αποτελεί απόδειξη των πλεονεκτημάτων των ξύλινων σπιτιών στη συμπεριφορά τους, κατά τη διάρκεια του σεισμού, και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτούς. Το πολύ μικρό βάρος των ξύλινων κατασκευών, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό ελαστικότητάς τους, έχει ως αποτέλεσμα να κάνει πιο ήπια τα δυναμικά της ταλάντωσης του κτιρίου, συνεπώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταρρεύσουν. Ο τελευταίος αλλά σημαντικός παράγοντας που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι ότι σε περίπτωση κατάρρευσης ξύλινου σπιτιού, το ξύλο αποδεικνύεται ασφαλέστερο υλικό επειδή είναι ελαφρύτερο από οποιοδήποτε άλλο. Θεμελίωση και Στατική Η αλληλουχία της στήριξης ενός οικοδομήματος είναι οι πλάκες που στηρίζονται στα δοκάρια, και τα δοκάρια με τη σειρά τους στις κολώνες. Το ξύλινο σπίτι ακολουθεί την ίδια στατική λογική, με τη διαφορά ότι όλα τα στοιχεία είναι ξύλινα. Η θεμελίωση των ξύλινων κατασκευών είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα (επενδυμένο με πέτρα, εμφανή τούβλα) ή λιθοδομή ή οποιοδήποτε άλλο αποδεκτό υλικό. Το βάρος των ξύλινων κατοικιών είναι πολύ μικρότερο από ότι μιας συμβατικής κατασκευής, γι' αυτό και δεν απαιτείται ιδιαίτερα ενισχυμένη θεμελίωση ακόμα και σε ασθενή εδάφη. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής βάσεως με υπόγειο σύμφωνα πάντα με την οικοδομική άδεια. Όσον αφορά την στατική των ξύλινων κατοικιών, τις αντοχές σε βάρος των κομματιών που ασκούνται σε αυτές, όπως η ανεμοπίεση και βάρος χιονιού, ελέγχονται από ειδικό στατικό πρόγραμμα σε Η/Υ με αποτέλεσμα την απόλυτη ασφάλεια.

Θερμομόνωση

Η θερμομόνωση ενός σπιτιού καθορίζεται από την θερμοχωρητικότητα των υλικών κατασκευής του, δηλαδή από την ποσότητα της θερμότητας που πρέπει να απορροφήσουν τα υλικά αυτά για να αρχίσει μετά να θερμαίνεται και ο εσωτερικός χώρος. Το ξύλο έχει μικρή θερμοχωρητικότητα ως υλικό, σε αντίθεση με τα συμβατικά υλικά, όπως μπετόν και πέτρα, που έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το οποίο σημαίνει ότι το ξύλινο σπίτι θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα. Π.χ. ένα ξύλινο σπίτι 100Μ² περίπου θα έρθει στο εσωτερικό του στην επιθυμητή θερμοκρασία των 22°C με εξωτερική θερμοκρασία 0...5°C σε διάστημα 2 ωρών περίπου, σε αντίθεση με το μπετόν και τη πέτρα που χρειάζονται περίπου 24 ώρες. Το ξύλο είναι 9 φορές πιο μονωτικό από το μπετόν, 700 φορές από τον σίδηρο και 2.000 φορές από το αλουμίνιο. Το ξύλο είναι το καλύτερο θερμομονωτικό υλικό λόγω της υφής του, επειδή αποτελείται από πολλά ινώδη κύτταρα που περικλείουν μεταξύ τους μικρές ποσότητες ακίνητου αέρα. Σε έρευνες έχει αποδειχθεί ότι τα σπίτια με κορμούς δένδρων έχουν 24 εώς 46% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η καλή θερμομόνωση του ξύλου λειτουργεί αντιστρόφως με αποτέλεσμα την δροσιά. Η κατασκευή της σκεπής, η οποία είναι αεριζόμενη και με μεγάλο πάχος μονωτικού υλικού 100...190χιλ., βοηθά στην εξασφάλιση ζέστης το χειμώνα και δροσιάς το καλοκαίρι. Επίσης οι κατασκευές στήριξης των ενδιάμεσων ορόφων αλλά και του ισογείου μονώνονται με τα ίδια υλικά. Τα θερμαντικά σώματα που προτείνονται είναι οι θερμοπομποί.Ηχομόνωση Ο μικρότερος κορμός με πάχος 95x170χιλ. Που χρησιμοποιείται στις κατοικίες έχει ηχομόνωση 35db. Όσο αυξάνουμε το πάχος του κορμού π.χ. 120x170χιλ., 145x170χιλ., 170χιλ. κ.λ.π. αυξάνεται και η ηχομόνωση που μπορεί να υπερκαλύψει απαιτήσεις ξενοδοχείων και καταλυμάτων που η ηχομόνωση πρέπει να είναι 39...60db ανάλογα της φύσης των χώρων που περικλείει ο τοίχος. Οι κατασκευές στήριξης των ενδιάμεσων ορόφων, με ανάλογη μόνωση περιορίζουν την μετάδοση των ήχων που γίνονται στις επιφάνειες των πατωμάτων. Τα παράθυρα και οι πόρτες έχουν ηχομόνωση 38db. (διπλά τζάμια, αεροστεγή). Σε περίπτωση που θέλουμε να αυξήσουμε και άλλο την ηχομόνωση σε ένα χώρο, το επιτυγχάνουμε με την εφαρμογή μόνωσης στην τοιχοποιία και πάνελ ίδιας εμφάνισης με τους κορμούς.

Συντήρηση

Οι κορμοί της τοιχοποιίας εμποτίζονται από το εργοστάσιο με ειδικά χημικά, ακίνδυνα για τον άνθρωπο που σκοπό έχουν την προστασία τους από τους μύκητες, υγρασίας, κ.λ.π. Τα υπόλοιπα κομμάτια του σπιτιού εμποτίζονται εδώ με ανάλογο προστατευτικό υγρό. Αργότερα με την αποπεράτωση της κατασκευής περνάμε το σπίτι με ειδικό βερνίκι εμποτισμού εσωτερικής-εξωτερικής χρήσης εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά αν το επιθυμούμε. Αυτή είναι η μόνη προστασία που χρειάζονται τα ξύλινα σπίτια. Τα βερνίκια αυτά με την πάροδο του χρόνου απορροφούνται από το ξύλο, με αποτέλεσμα μετά από τρία έως εφτά χρόνια, (ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες), που θα χρειαστεί ένα πέρασμα μόνο εξωτερικά για συντήρηση, δεν χρειάζεται να ξύσουμε τις επιφάνειες αλλά το περνάμε χωρίς προεργασία με πινέλο ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Τα βερνίκια αυτά διατίθενται σε διάφορους χρωματισμούς όπως απόχρωση όρεγκον, καρυδιάς κ.λ.π. Σημαντικό είναι ότι τα βερνίκια αυτά είναι απολύτως φιλικά προς τον άνθρωπο. Τα βερνίκια κρούστας απαγορεύονται. Η αεριζόμενη και αναπνέουσα κατασκευή της σκεπής είναι πολύ σημαντική για τη μακροβιότητα του ξύλινου σπιτιού, επειδή αφήνει τους υδρατμούς που δημιουργούνται στο εσωτερικό να βγουν έξω. Σε παραθαλάσσιες περιοχές, με τη χρήση ισχυρών εμποτιστικών υλικών, μπορούμε να προστατεύσουμε το ξύλινο σπίτι αποτελεσματικά, χωρίς να επηρεαστεί η ανθεκτικότητα του.

Συνδυασμός Υλικών

Είναι δυνατό να συνδυαστούν διαφορετικά δομικά υλικά σε μια ξύλινη κατασκευή πέραν της δεδομένης χρήσης του ξύλου, όπως πέτρα, τούβλο, μπετόν κ.λ.π. σύμφωνα με την αρχιτεκτονική πρόταση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά αυτά μαζί με το ξύλο στην εξωτερική τοιχοποιία και στην εσωτερική τοιχοποιία.

Κατασκευή

Η κατασκευή γίνεται εξ' ολοκλήρου από εξειδικευμένα συνεργεία της εταιρίας, καθώς και όλες οι επιμέρους εργασίες όπως ηλεκτρικά, υδραυλικά, βάψιμο κ.λ.π. Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν από την εταιρία θερμαντικά σώματα, τζάκι, είδη υγιεινής, πλακάκια, ντουλάπια κουζίνας κ.λ.π. Ο χρόνος κατασκευής είναι πολύ λίγος, περίπου ενάμιση μήνα για σπίτι 100μ² και το σπίτι παραδίδεται προς χρήση. Η θεμελίωση-βάση γίνεται με ευθύνη του πελάτη αλλά με καθοδήγηση και οδηγίες της εταιρίας. Επίσης δίνεται από την εταιρία εγχειρίδιο με οδηγίες για την ανέγερση του σπιτιού, για την καλύτερη πληροφόρηση των πελατών μας. Οικοδομική άδεια Οι κατοικίες από κορμούς δέντρων εκπληρώνουν όλους τους κανονισμούς και προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Η άδεια που εκδίδεται είναι μία κανονική οικοδομική άδεια μόνιμης κατασκευής όπως και για τα συμβατικά κτίρια. Οι άδειες εκδίδονται από την αρμόδια τοπική πολεοδομική υπηρεσία. Η έκδοση της άδειας γίνεται από εξειδικευμένο μηχανικό της εταιρίας μας, που συνοδεύεται από τις ανάλογες μελέτες, ή από μηχανικό του πελάτη.

Νομοθεσίες

Τα υλικά, η ποιότητα, η μέθοδος κατασκευής των ξύλινων κατοικιών υπόκεινται στους κανονισμούς και προδιαγραφές του "Ινστιστούτου Κατασκευαστικών Πληροφοριών του Ομίλου Γενικής Βιομηχανίας" της Φινλανδίας (SFS 4895, RT 14-10436 E, RT 82-10415 E) οι οποίοι διατίθενται από την Εταιρία μας στους πελάτες μας σε επίσημη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι παραπάνω κανονισμοί και προδιαγραφές αποτελούν μία εγγύηση για την ποιότητα των ξύλινων κατοικιών. Η Φινλανδική Νομοθεσία για την Δασοπονία επιβάλει μέτρα όπως ελεγχόμενες περιοχές από όπου κόβονται τα δέντρα ή απο καλλιέργειες καθώς και την αναφύτευση σε αναλογία: ένα δέντρο κόβεται-δύο φυτεύονται. Δανειοδοτήσεις - Επιδοτήσεις Οι ξύλινες κατοικίες δανειοδοτούνται από όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες με στεγαστικά δάνεια όπως και στις συμβατικές κατοικίες. Επίσης μπορούν να επιδοτηθούν από αναπτυξιακά προγράμματα επαγγελματικής δραστηριότητας όπως τουρισμού κ.λ.π.

 

Go to top