Τρόπος Κατασκευής των Ξύλινων Σπιτιών

Tropos kataskeuisΗ λογική του ξύλινου σπιτιού από κορμούς δέντρων είναι απλή και πολύ αποτελεσματική. Οι κορμοί της τοιχοποιίας περνούν από ειδικά μηχανήματα όπου παίρνουν την κυκλική ή ορθογωνική μορφή τους και ταυτόχρονα δημιουργούνται εσοχές και εξοχές, κατά μήκος των κορμών, που αποσκοπούν στην πλήρη εφαρμογή και σταθεροποίηση κατά την οριζόντια τοποθέτηση του ενός πάνω στον άλλο. Οι συνδέσεις των κορμών στις γωνίες γίνονται με ανάλογη δημιουργία εσοχών, έτσι ώστε να διασταυρώνονται και να δένονται μεταξύ τους. Ανάμεσα στους κορμούς παρεμβάλλεται μόνωση για να εξασφαλιστεί η στεγανότητα. Επίσης στους κορμούς της τοιχοποιίας τοποθετούνται βίδες με μήκος όσο το ύψος του τοίχου και πείροι ανά διαστήματα σε προκαθορισμένες θέσεις, για να γίνει η κατασκευή πιο άκαμπτη και πιο συμπαγής.Tropos kataskeuis-4

Η σκεπή φτιάχνεται σύμφωνα με τις Φινλανδικές προδιαγραφές. Η σκεπή που είναι αεριζόμενη σε όλη της την επιφάνεια και σε συνδυασμό με το πάχος της μόνωσης που μπορεί να είναι από 100 έως 190χιλ. (υαλοβάμβακας ή ορυκτός βάμβακας), έχει ως αποτέλεσμα την άριστη συμπεριφορά σε συνθήκες κρύου ή ζέστης. Στο σχήμα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την κατασκευή της, αρχίζοντας από κάτω προς τα επάνω: - Επένδυση οροφής - Φράγμα υγρασίας - Δοκοί στήριξης σκεπής - Μόνωση - Αδιάβροχη αναπνέουσα μεμβράνη - Πήχες εξαερισμού - Σανίδες οροφής - Επικάλυψη ασφαλτικών πλακιδίων. Η σκεπή μπορεί επίσης να κατασκευαστεί με εμφανή δοκάρια για αισθητικούς λόγους. Η επικάλυψη της σκεπής μπορεί να είναι με ασφαλτικά πλακίδια ή κεραμίδια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Tropos kataskeuis-3Η κατασκευή υποστήριξης του πατώματος του ενδιάμεσου ορόφου, γίνεται με κορμούς ίδιους με τους κορμούς της τοιχοποιίας, οι οποίοι τοποθετούνται ανά 400...600 χιλ. Αποτελούν και αυτοί μέρος της φέρουσας κατασκευής του κτίσματος, επειδή με τις εσοχές στις άκρες τους "κλειδώνουν" στην τοιχοποιία όπως και η τοιχοποιία στις γωνίες. Κάτω από αυτούς τοποθετείται μία μεμβράνη και η επένδυσή της οροφής (ταβάνι), ανάμεσά τους τοποθετείται μόνωση και από πάνω τους οι σανίδες του πατώματος. Οι κορμοί αυτοί ή αλλιώς δοκοί στήριξης μπορεί να είναι και εμφανείς για αισθητικούς λόγους. Στο διπλανό σχήμα επάνω βλέπουμε τους δοκούς στήριξης και τις σανίδες πατώματος. Στην βεράντα και στο μπαλκόνι χρησιμοποιούνται κορμοί στήριξης και σανίδες πατώματος ειδικής ισχυρής επεξεργασίας (εμποτισμού) έτσι ώστε να μην προσβάλλονται από υγρασία, μύκητες και από τις κλιματολογικές συνθήκες γενικότερα. Το δάπεδο του ισογείου μπορεί να κατασκευαστεί με πάτωμα, ή πλακάκια, ή πέτρινες πλάκες ή οποιοδήποτε άλλο υλικό καθώς και με συνδυασμό διαφορετικών υλικών.

Go to top